امروزه در دنیای تبلیغات راههای بسیاری برای جلب نظر مخاطب و کسب توجه بیشتر برای محصول و کنجکاوی آنها برای انتخاب کالا و خدمات مورد نظرشان وجود دارد.
از متون تخصصی و کار شده و عکسهای تبلیغاتی و صنعتی تا استفاده از کلیپهای تبلیغاتی و هنری که مخاطب را به سوی خود جلب میکند.
در عصر حاضر که اغلب صاحبان کالا و مشاغل مختلف تبلیغات خود را به صورت غیرحضوری و با استفاده از رسانههای در دسترس نمایش میدهند، لزوم ارتباط بصری به خصوص به وسیلهی عکس تبلیغاتی در جذب مخاطب بیش از پیش خودنمایی میکند.
در دورههای گذشته بیشتر این مشاغل و فروشندگان کالا به صورت مغازه و با ارتباط حضوری و از نزدیک با مخاطب در مراوده بودند و مشتری با دیدن کالای مورد نظر خود از نزدیک میتوانست مقایسه و در نهایت انتخاب و خرید کند.
اما همانگونه که در اطرافمان مشاهده میکنیم، امروزه در فضای رسانههای مختلف اگر فروشگاهی نتواند در تبلیغات خود از ارتباط بصری بهره ببرد و برای فروش و معرفی تنها به تبلیغات متنی و توضیحی محصول خود اکتفا کند باید خیلی زود قید فروش و یا استقبال مخاطب را بزند.
عکس تبلیغاتی میتواند محصول و خدمات شما را برجسته کند.
ارتباط بصری با مخاطب از مهمترین اصول بازاریابی است
هر چقدر هم که برای تبلیغات محصول خود توضیحات فنی و تخصصی و مطالب خواندنی استفاده کنید، تا زمانیکه برایشان از عکسهای تبلیغاتی و هنری مناسب استفاده نکنید بیشک در بازاریابی موفق نخواهید بود.
اما سوالی که مطرح میشود این است که آیا صرفا وجود عکس تبلیغاتی مربوط به محصول و یا خدمات میتواند جذب مخاطب را تضمین کند؟
به طور قطع پاسخ این سوال منفی است.
همانطور که برای توضیح و تبلیغات سعی میکنیم از متون تخصصی و کاربردی برای معرفی محصول استفاده کنیم، برای عکاسی تبلیغاتی هم باید اصول و قواعد هنری عکاسی رعایت شود.
بدون شک عکاسی یک هنر است، برجسته کردن و جلب توجه مخاطب برای یک موضوع هنری و حتی اخباری با قواعد خاصی همراه است.
در خصوص عکاسی تبلیغاتی نیز به همین منوال است. عکاسی تبلیغاتی باید بتواند تاثیر بهسزایی در معرفی و آشنایی با محصول مورد نظر در چشم مخاطب داشته باشد. یک عکس تبلیغاتی خوب میتواند اطلاعات و آشنایی بسیار زیادی از کالا یا محصول به مخاطب بدهد و او را برای خرید ترغیب کند.
تمام این قوانین و بایدها باعث میشود تا به اهمیت هنر و عکاسی هنری در تبلیغات پی ببریم.
شاید در ابتدای امر بهنظر برسد که تبلیغات و عکاسی تبلیغاتی ربطی به عکاسی هنری ندارد و چون این دو مخاطب و هدف متفاوتی را دنبال میکنند نمیتوان آنها را به هم ربط داد.
اما ذکر نکتهای ضروریست
این است که عکاسی تبلیغاتی به طور مستقیم با ذوق و سلیقهی مخاطب سروکار دارد
مخاطب امروز در هر ثانیه در زندگی چه در داخل و چه خارج از خانه با انبوهی از کالاها و تبلیغات روبرو میشود
از عکسهای تبلیغاتی مختلف در بستر اینترنت در گوشیهای موبایل و کامپیوتر تا تلویزیونها و ماهوارهها، از بیلبوردهای تبلیغاتی بزرگ در بزرگراهها تا بنرهای کوچک در گذرها و آگهیهای روزنامه در کیوسکهای شهر.
آیا تمام این عکسها و تبلیغات در خاطر مخاطبان باقی میماند؟
جواب منفیاست.
در خوشبینانه ترین حالت شاید فقط برای چند ثانیه آنرا بهیاد بیاورند. اینجاست که به اهمیت هنر و لذت دیدن یک اثر هنری واقف میشویم.
در چنین شرایطی برای تاثیرگذاری و دیدهشدن باید بتوان ذوق مخاطب را هدف قرار داد.
چه چیزی بیش از یک اثر هنری میتواند مخاطب را زمان بیشتری با شما همراه کند؟
در نتیجه هرچقدر عکاسی تبلیغاتی به سمت عکاسی هنری برود و از عکاسی صنعتی دور شود به موفقیت تبلیغات کمک بسیاری میکند.
به این دلیل که در عکاسی صنعتی تمامی تمرکز بر روی نمایش واقعی ابعاد کلی و جزئی کالاست ولی عکاسی تبلیغاتی هدفهایی مثل جذب مخاطب و زیبایی بصری که در هنر اولویت بیشتری دارد را نیز مورد نظر قرار میدهد.
به یاد داشته باشیم که تمام هدف تبلیغات جذب و رضایت مصرفکننده است و اوست که تشخیص میدهد وقت و هزینه خود را چگونه صرف کند، پس تبلیغات باید بتواند نشان دهندهی احترام به مصرفکننده باشد.
اگر محصولی تبلیغات خود را به صورت هدفمند و مشخص با برنامهای از پیش تعیینشده دنبال کند چه بسا عکاسی تبلیغاتی آن بتواند به فرم و سبک هنری مشخص و خاصی برسد که برای مخاطب به نشانه و نمادی از آن محصول بدل شود.
اکثر پروژههای عکاسی تبلیغاتی با خلاقیت و توصیف محصول به وجود میآید. این مسئله بخش حیاتی روند تولید عکاسی تبلیغاتی است. به طبع اندازه و نحوهی به کارگیری خلاقیتهای هنری به رسانهای بستگی دارد که در آن بازنمایی میشود اما ایدهی هنری و خلاق میتواند به عنوان مرجع در فرمهای مختلف تکرار شود.
با تمام این تفاسیر میتوان نتیجه گرفت در دنیای تبلیغات، خاصه در این روزها که رسانههای متعدد با دریایی از محتواهای متنوع و رنگارنگ به شما فرصت مقایسه و انتخاب هم نمیدهند، استفاده از روشهای صنعتی تبلیغات و فضای بیروح و خشک، محلی از اعراب ندارد و ضرورت استفاده از عکاسی تبلیغاتی و استفاده درست از فرم هنری در آن امری است اجتناب ناپذیر.
عواملی مثل خلاقیت، زیبایی شناسی و احساس که هر سه از ملزومات عکاسی هنری است، میتواند به تاثیرپذیری هر چه بیشتر تبلیغات و عکاسی تبلیغاتی کمک کند.